Blomma
Medicinsk laser som erbjuds genom Fotskön

Medicinsk Laser

Välkommen till Fotskön som erbjuder Medicinsk Laser i Vänersborg. Det är en fantastisk metod att boosta kroppens naturliga självläkning. Genom att behandla smärttillstånd, inflammationer, problem i muskler, senor, leder, och andra besvär som kan orsaka obalans i kroppen, kan medicinsk laser ge dig ytterligare fördelar genom att hjälpa dig att återfå livsglädjen på ett säkert och bekvämt sätt. Dess effektivitet utan risk eller smärta gör den till en populär behandlingsform för människor som vill ta hand om sin hälsa på ett grundligt sätt.

Blomma
Medicinsk Laser som erbjuds av Fotskön i Vänersborg

Medicinsk laserbehandling

Laserljusets unika egenskaper har visat sig ha positiva effekter på celler och vävnader. Forskning under mer än 50 år visar att medicinsk laserbehandling kan minska smärta och inflammationer samt främja läkning. Internationellt kallas denna behandlingsmetod Low Level Laser Therapy (LLLT).

Vad är det som händer?

Det har upptäckts att nästan allt levande använder ljus på olika sätt för att dra nytta av det, från växter till djur och människor. Många har nog sett hur en del av ficklampans ljus går igenom fingrarna när man håller handen framför den, särskilt det röda ljuset. När ljuset passerar genom handen träffar det celler. Samma sak gäller för laserljus. När man använder laserljus så tas ljuset upp av cellerna, och det har visat sig ha en positiv effekt på cellernas funktioner. Det kan liknas delvis med fotosyntesen där växterna tar emot solljus. I mycket enkla ordalag kan man säga att laserbelysning påverkar celler och vävnader på ett sätt som främjar läkning.

Vilka effekter ger energiupptaget i cellen?

• Stimulerar cellfunktioner (immunförsvar)

• Minskar smärta

• Reducerar inflammation

• Reducerar svullnader and ödem

• Främjar läkning

Evidensläget för medicinsk laser

Det pågår mycket forskning om medicinsk laser. När man söker på Pubmed, världens största medicinska databas, får man över 6000 träffar för sökningen Low Level Laser Therapy. För att få mer information kan man besöka www.pubmed.com och skriva in LLLT + indikation.
Studier som använt dubbelblindmetod visar positiva resultat för smärtlindring vid:

• Ledvärk

• Nack- och ryggvärk

• Problem med senor

• Knäartros

• Reumatism

• Muskelvärk

• Axelsmärta

Akuta skador och rehabilitering efter operation

Det finns många studier som visar positiva effekter på rörlighet och livskvalitet. Laserbehandling kan minska inflammation, vilket gör att de flesta inflammatoriska tillstånd kan behandlas med laser.

Hur går behandlingen till?

Man riktar ljuset mot det område på kroppen där problemet finns. En vanlig metod är att använda en laserprob som placeras mot huden. För ytliga besvär, som sår och hudproblem, används oftast synligt laserljus i färger som rött, grönt eller blått. För djupare besvär som sitter i leder och muskler används osynligt ljus.

Hur känns behandlingen?

Vanligtvis är behandlingen smärtfri och många upplever den som behaglig och avslappnande. Vissa lasrar kan ibland ge en känsla av lätt obehag, liknande en stickande känsla när man belyser mörkt hår eller mörk hud och pigment. Om så är fallet kan man välja en laser med lägre styrka eller genomföra behandlingen på avstånd.

Medicinsk Laser som erbjuds av Fotskön i Vänersborg

Hur lång tid och hur många behandlingar?

En behandlingsession brukar vanligtvis ta mellan 5-15 minuter, eller längre beroende på vilken typ av behandling det handlar om och vilken utrustning som används. För långvariga besvär rekommenderar vi att man genomgår 4-6 behandlingar under en period av två veckor, följt av en utvärdering. Ibland kan det räcka med endast några få behandlingar. Vid akuta skador är det bäst att behandla dem direkt efter skadan och i bästa möjliga fall dagligen.

Olika reaktioner efter behandling

Behandlingsreaktioner kan ses som positiva eftersom de indikerar att behandlingen har haft effekt. Vanligtvis uppstår reaktionerna inom 24 timmar och följande kan inträffa:

• Tillfällig smärta som kan förklaras av att läkningsprocessen har påbörjats.
• Temporär eller långvarig lindring av smärta som tros bero på minskad inflammation.
• Tillfällig trötthet och ibland förbättrad sömn.

När det gäller behandling av frisk och normal vävnad påverkas ingenting alls.
Finns det några risker?
Nej, det finns inga rapporterade biverkningar eller skador. Däremot kan starka ljuskällor medföra en viss risk för ögonen om man tittar direkt in i dem under längre tid. Därför bör man aldrig stirra rakt in i laserstrålen. Medicinsk laserbehandling kan varken orsaka eller förvärra cancer. Det finns inga risker med laserbehandling även om man har implantat, såsom pacemaker, proteser, silikon, och så vidare. Mörka tatueringar bör inte belysas överhuvudtaget.

Bra att tänka på före behandling

För att kunna påbörja behandlingen är det viktigt att vi bedömer din nuvarande situation och problemets påverkan på ditt vardagsliv. Tänk efter hur din besvär hindrar dig i din vardag. Du kan bli ombedd att skatta smärtan på en skala från 0 till 10 och det kan också göras rörlighets- och trycktester på smärtpunkterna. Vid laserbehandling kan det vara bra att veta att det kan fungera bra i kombination med smärtlindrande medicin, men effekten kan variera från person till person. En positiv effekt av laserbehandling kan  vara att det minskar behovet av smärtstillande medicin.

Medicinsk laser som erbjuds genom Fotskön
Inger K.
Läs mer
Så skönt att få fötterna ompysslad av Anna. Kan varmt rekommendera henne.
Carita M.
Läs mer
Alltid lika härligt att få fötterna behandlade av Anna. Hon är noggrann och duktig samt mycket trevlig.
Daniel J.
Läs mer
Proffsig och serviceinriktad och levde upp till förväntningarna. Mycket duktig på fotvård
Åsa H.
Läs mer
Rekommenderar Fotskön, Anna är mycket noggrann och duktig. Härlig känsla när man går därifrån.
Katarina R.
Läs mer
Bra och tydlig information under undersökning och behandling samt om fortsatt omvårdnad av fötter.
Föregående
Nästa
Medicinsk Laser som erbjuds av Fotskön i Vänersborg

Vill du prova Medicinsk Fotvård?

Jag erbjuder olika behandlingar som hjälper till att minska smärta och obehag, såsom nageltrång, förhårdnader och liktornar. Att ta hand om våra fötter är en viktig del av vår hälsorutin.